poniedziałek, 9 czerwca 2025

Katarzyna Błażejewska-Stuhr "Poradnik pozytywnego jedzenia. Jak karmić się z miłością?"

Tytuł: "Poradnik pozytywnego jedzenia. Jak karmić się z miłością?"

Autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie

Ilość stron: 354

Data wydania: 19-03-2025

Moja ocena: 7/10

 

Psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr proponuje w swojej książce holistyczne spojrzenie na relację z jedzeniem. Autorka zachęca, by zajrzeć pod powierzchnię naszych nawyków i zidentyfikować emocje, które skłaniają nas do sięgania po przekąski. Wskazuje m.in. na kulturę zawstydzania, poczucie winy czy „jedzenie z grzeczności” – na przykład, gdy nie chcemy urazić babci, która włożyła serce w przygotowanie posiłku. Klucza do zdrowia i szczęścia upatruje w przedefiniowaniu myślenia o jedzeniu oraz odrzuceniu porównań – zarówno z innymi ludźmi, jak i z własnym ciałem sprzed lat.

Autorka podkreśla, że choć żadna książka nie zastąpi terapii, może wskazać kierunek pracy. Proponuje konkretne strategie: planowanie rozkładu kaloryczności w ciągu dnia, zamianę późnowieczornych przekąsek na pełnowartościowe posiłki oraz „nadpisywanie” starych nawyków nowymi, zdrowszymi. W kontekście jedzenia w stresie zachęca do prowadzenia dziennika – notowania tego, co jemy, wraz z odczuciami i bodźcami, które wywołały głód emocjonalny.

Błażejewska-Stuhr przekonuje, że restrykcyjne diety nie działają na dłuższą metę: prowadzą do efektu jo-jo, zaburzeń hormonalnych i rozregulowania mechanizmów głodu oraz sytości. Alternatywą jest jedzenie intuicyjne – rezygnacja z etykietowania produktów jako „dobrych” i „złych”, słuchanie sygnałów ciała i odmawianie jedzeniu roli regulatora emocji. Pomocna może być zasada 80:20 – przez 80 % czasu odżywiamy się świadomie i różnorodnie, a pozostałe 20 % zostawiamy na kulinarne „szaleństwa”.

Autorka omawia też chronodietę (posiłki w oknie 12-godzinnym, większa kaloryczność rano, mniejsza wieczorem) i z dostępnych modeli żywieniowych wyróżnia jedynie dietę SIRT – mnie szczególnie zainteresował koktajl z natki pietruszki i gruszki. Niezmiennie zachęca do minimalizowania przetworzonej żywności, cukru i alkoholu, stawiania na produkty sezonowe oraz regionalne, ograniczenie mięsa i dbanie o relacje społeczne. Rozdziały o suplementacji, nawodnieniu, ruchu, śnie, relaksie i bliskich pokazują, jak kompleksowo traktuje temat zdrowia.

Choć wiele z przytoczonych informacji było mi już znanych, część dotycząca pracy z emocjami okazała się wyjątkowo cenna i inspirująca.

„Poradnik pozytywnego jedzenia” to pogodna, motywująca lektura – bez moralizatorstwa, za to z konkretnymi, łatwymi do wdrożenia wskazówkami. Polecam wszystkim, którzy chcą naprawić relację z jedzeniem nie przez kolejną restrykcyjną dietę, lecz poprzez łagodną zmianę myślenia o sobie i swoim ciele.


Tekst i zdjęcie: Anna Dyczko, Międzyczas

https://linktr.ee/annadyczko_mczas

https://www.facebook.com/M-czas-103770337714212

https://www.instagram.com/annadyczko_mczas

https://www.wattpad.com/user/AnnaDyczko

https://www.tiktok.com/@anna_dyczko

https://linking.billin.app/profile?userId=83a47882-90f1-7000-fba0-459c38e08307&userLabel=User&userName=miedzyczas



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz