Tytuł: "Kołtun, pijawki i psie sadło"
Cykl: Klisze lekarskie, tom 4
Autor: Stefan Giebocki
Wydawnictwo: Nawias
Ilość stron: 264
Data wydania: 25-03-2022
Moja ocena: 7/10
Zastanawiałaś/eś
się kiedyś na co skarżyli się ludzie w latach 30-tych XX wieku?
"Kołtun, pijawki i psie sadło" Stefana Giebockiego to tekst opracowany na podstawie "Pamiętników lekarzy" z 1939 roku. W zapiskach wiejskiego medyka czytamy, że:
💊 Z powodu braku higieny bardzo
rozpowszechniony był tyfus.
💊 Wśród sezonowych pracowników
szerzyła się plaga chorób wenerycznych.
💊 Wiele osób umierało z powodu ignorowania wskazówek lekarza. Skoro po kilku dniach poczuli się lepiej to po co leczyć się dalej? Dziś wiemy, że antybiotyk należy wybrać do końca.
Prócz przypadków różnych chorób, omówionych zarówno w odniesieniu do całej populacji, jak i poszczególnych przypadków, autor pisze o:
💊 reformie ubezpieczeń społecznych,
💊 problemach z dojazdem do pacjenta,
💊 wyłudzaniu ubezpieczeń,
💊 praktykach różnego rodzaju
szarlatanów,
💊 aborcjach i niepłodności,
💊 medycynie sądowej,
💊 i adekwatnie do dzisiejszej daty:
przesądach ludowych.
Polecam szczególnie ten ostatni rozdział. Z niego dowiesz się między innymi jakie choroby leczono psim smalcem, w czym miało pomóc kobietom parzenie nóg w gorącej wodzie i a czym polegało zamawianie choroby. Tych przesądów jest w książce więcej, ale nie chcę spojlerować i psuć niespodzianki, dlatego wymieniam tylko te z okładki.
Wiedziałam, że kilkadziesiąt lat temu medycyna stała na niższym poziomie niż obecnie, ale to, czego się dowiedziałam, zjeżyło mi włosy na głowie. Co gorsza, niektóre elementy tego zacofania są w Polsce obecne do dziś, jak chociażby lęk przed szczepionkami.
Myślę, że ta pozycja spodoba się amatorom medycznych ciekawostek.
Dziękuję wydawnictwu Nawias za przesłanie egzemplarza do recenzji.
Tekst i zdjęcie: Anna Dyczko, Międzyczas
https://www.facebook.com/M-czas-103770337714212
https://www.instagram.com/annadyczko_mczas
https://www.wattpad.com/user/AnnaDyczko
https://www.tiktok.com/@anna_dyczko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz