Tytuł:
Cykl: FUJ-NAUKA!
Autorzy:
Wydawnictwo: Muza
Ilość stron: 50
Data wydania: 16-11-2023
Moja ocena: 10/10
Zastanawialiście się kiedyś
dlaczego coś tak śmierdzi? Autorzy odpowiadają: winne są cząsteczki. Co ciekawe
wpadając do naszych nosów są one bezwonne. To mózg w połączeniu z opuszką
węchową identyfikuje ich kształt i przyporządkowuje im konkretny zapach. Dzieje
się to bardzo szybko, bo smród wychwytujemy od razu. A dlaczego budzi on w nas
wstręt i chęć jak najszybszego oddalenia się? To uwarunkowane genetycznie
zabezpieczenie przed zjedzeniem czegoś obrzydliwego, trującego i potencjalnie
zabójczego, jak na przykład zepsute mięso.
Większości ludzi nie przyjedzie
do głowy włożyć do ust coś cuchnącego, chociaż zdarzają się wielbiciele
limburgera, capiącego jak stare skarpetki.
Istnieją zwierzęta, żywiące się
padliną, którym zepsute mięso nie śmierdzi a wręcz przeciwnie - przyciąga je
swoją wonią jak nas zapach pizzy czy ciasteczek.
Zwierzęta mają bardzo wyczulony
węch. Najbardziej znane są nosy psów, które potrafią wytropić niebezpieczne
substancje lub zapobiec zagrożeniu bombowemu.
Niektóre, jak np rekiny,
wyczuwają kropelkę krwi z odległości kilku kilometrów!
Węch jest bardzo ciekawym zmysłem
a pozbawieni go ludzie nie odczuwają też smaku. Straszne, prawda?
Autorzy w tej cienkiej książeczce podają wiele więcej rzeczowych informacji oraz ciekawostek a tekst
wzbogacony jest zabawnymi ilustracjami. Nawet ja dowiedziałam się z niej czegoś
nowego. Dzieciom na pewno się spodoba i będą mogły popisać się wiedzą przed rówieśnikami.
Polecam!
Tekst i zdjęcie: Anna Dyczko, Międzyczas
https://linktr.ee/annadyczko_mczas
https://www.facebook.com/M-czas-103770337714212
https://www.instagram.com/annadyczko_mczas
https://www.wattpad.com/user/AnnaDyczko
https://www.tiktok.com/@anna_dyczko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz