Tytuł: "5 składników po śródziemnomorsku. Łatwe niezwykłe dania"
Autor:
Wydawnictwo: Insignis
Ilość stron: 322
Data wydania: 11-10-2023
Moja ocena: 10/10
W końcu udało mi się znaleźć
czas, by wypróbować pierwsze danie z książki Jamiego Olivera: kurczaka z
cytryną i tzatzikami. Przygotowanie rzeczywiście nie było trudne. Plusem
przepisów jest to, że często podane są w nich gotowe produkty, np. tu można
ułatwić sobie życie kupując gotowe sosy tzatziki. Ja zrobiłam własny, bo miałam
akurat wiaderko jogurtu greckiego. Fajnym pomysłem było podanie kurczaka z
połówką pieczonej cytryny. Nie znałam takiego połączenia smakowego, ale dzieci
powiedziały, żeby robić takie dania częściej. Wygląda na to, że polubimy się z
kuchnią śródziemnomorską.
Jak widać na zdjęciu przepisy są
bardzo przejrzyście podane: po lewej lista produktów i sposób przygotowania, po
prawej duże zdjęcie gotowej potrawy i pięciu składników. Tutaj mamy: całego
kurczaka, sos tzatziki, cytryny, cebule i ryż.
Książka podzielona jest na
działy: sałatki, zupy i kanapki, makarony, warzywa, zapiekanki i zawijańce,
owoce morza, ryby, kurczak i kaczka, mięso, słodkości. Zawiera też
wprowadzenie, pomocne wskazówki kuchenne, dietetykę i indeks.
Weronice spodobało się wyliczenie
ilości kalorii w porcji, ilości tłuszczów, białka, węglowodanów, cukru, soli i
błonnika. Tabelka przydatna dla osób na diecie.
Na pewno wypróbujemy także inne
dania z tej książki. Przepisy są proste i oryginalne. Polecam!
Tekst i zdjęcie: Anna Dyczko, Międzyczas
https://linktr.ee/annadyczko_mczas
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz