Tytuł: "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata"
Autor: Piotr Ibrahim Kalwas
Wydawnictwo: Wielka Litera
Ilość stron: 320
Data wydania: 17-08-2022
Moja ocena: 10/10
Czy czytasz przy jedzeniu albo
jesz przy czytaniu? Autor "Marhaby" od dzieciństwa uprawiał takie
czytaniojedzenie, delektując się ulubionymi przysmakami podczas lektury książek
podróżniczych. Lubisz ten gatunek? A może oglądasz filmy podróżnicze, w których
można obejrzeć sposób przyrządzania jedzenia na ulicach miast, w restauracjach
i w dziczy?
Piotr Ibrahim Kalwas teraz jest
weganinem, lecz jako dziecko posilał się typowo polskimi, ciężkimi i tłustymi
potrawami, jak pyzy z baraniną, chleb ze smalcem i skrawkami albo z masłem i
cukrem, placki ziemniaczane czy sękacz ze stu jaj.
Piotr Kalwas zawsze marzył o
kulinarnych podróżach po całym świecie. Wreszcie mu się to udało a swoje
doświadczenia opisał w pięknie wydanej książce kulinarnej. To przepisy
wegetariańskie na dania z całego świata. Te potrawy charakteryzuje duża ilość
składników, głównie warzyw, ziół i przypraw. Nie wszystkie są łatwo dostępne,
np. mieszanka pav bhaji masala. Każde danie poprzedza krótki opis. Znajdziemy
tu propozycje na każdą porę dnia, od śniadania do kolacji, wytrawne przekąski i
słodkie desery. Możemy dzięki jednej publikacji poznać jedzenie z czterech stron
świata.
Ten tytuł świetnie nadaje się na
prezent dla wegetarianina.
Tekst i zdjęcie: Anna Dyczko, Międzyczas
https://linktr.ee/annadyczko_mczas
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz