poniedziałek, 14 listopada 2022

Piotr Ibrahim Kalwas "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata"

Tytuł: "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata"

Autor: Piotr Ibrahim Kalwas

Wydawnictwo: Wielka Litera

Ilość stron: 320

Data wydania: 17-08-2022

Moja ocena: 10/10

 

Czy czytasz przy jedzeniu albo jesz przy czytaniu? Autor "Marhaby" od dzieciństwa uprawiał takie czytaniojedzenie, delektując się ulubionymi przysmakami podczas lektury książek podróżniczych. Lubisz ten gatunek? A może oglądasz filmy podróżnicze, w których można obejrzeć sposób przyrządzania jedzenia na ulicach miast, w restauracjach i w dziczy?

Piotr Ibrahim Kalwas teraz jest weganinem, lecz jako dziecko posilał się typowo polskimi, ciężkimi i tłustymi potrawami, jak pyzy z baraniną, chleb ze smalcem i skrawkami albo z masłem i cukrem, placki ziemniaczane czy sękacz ze stu jaj. 

Piotr Kalwas zawsze marzył o kulinarnych podróżach po całym świecie. Wreszcie mu się to udało a swoje doświadczenia opisał w pięknie wydanej książce kulinarnej. To przepisy wegetariańskie na dania z całego świata. Te potrawy charakteryzuje duża ilość składników, głównie warzyw, ziół i przypraw. Nie wszystkie są łatwo dostępne, np. mieszanka pav bhaji masala. Każde danie poprzedza krótki opis. Znajdziemy tu propozycje na każdą porę dnia, od śniadania do kolacji, wytrawne przekąski i słodkie desery. Możemy dzięki jednej publikacji poznać jedzenie z czterech stron świata.

Ten tytuł świetnie nadaje się na prezent dla wegetarianina.


Tekst i zdjęcie: Anna Dyczko, Międzyczas

https://linktr.ee/annadyczko_mczas



 

 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz